Η αναπαράσταση του γυναικείου φύλου στον κινηματογράφο

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2020 (EL)

Η αναπαράσταση του γυναικείου φύλου στον κινηματογράφο

Σαρρή, Αικατερίνη

Η εργασία αυτή εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο αναπαρίσταται το γυναικείο φύλο στο σύγχρονο κινηματογράφο. Αφού γίνει μικρή ιστορική αναδρομή, από τη γένεση του κινηματογράφου ως τις μέρες μας και αφού παρατεθούν οι κυριότεροι σταθμοί του ελληνικού κινηματογράφου, εξετάζεται ο τρόπος προβολής του γυναικείου φύλου σε σύγχρονες ταινίες του αμερικάνικου, ευρωπαϊκού και ανατολίτικου κινηματογράφου. Πέρα από τον ψυχαγωγικό του χαρακτήρα, το μέσο αυτό χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα και για προβολή έμφυλων στερεοτύπων και ανισοτήτων. Αυτό φαίνεται από την εκτενή βιβλιογραφία και από έρευνες ινστιτούτων όπως του Geena Davis, που παρουσιάζουν αναλυτικά στοιχεία. Στην εργασία αυτή θα γίνει αναφορά και στις πολιτισμικές διαστάσεις Hofstede διαφόρων κοινωνιών, που με βάση αυτές, θα εξεταστούν τα στερεότυπα που προβάλλονται στον κινηματογράφο τους. Στο ερευνητικό μέρος αναλύονται 15 σύγχρονες ταινίες του αμερικάνικου, του ευρωπαϊκού και του ανατολίτικου κινηματογράφου, που επιβεβαιώνουν την υφιστάμενη έμφυλη ανισότητα και τα στερεότυπα. Για παράδειγμα, οι περισσότερες ιστορίες ταινιών εκτυλίσσονται γύρω από τη ζωή ανδρών παρά γυναικών. Ο ευρωπαϊκός κινηματογράφος όμως παρουσιάζει μεγαλύτερη ισορροπία ρόλων και η γυναίκα έχει πιο δυναμική θέση σε σχέση με τον ανατολίτικο, που είναι γεμάτος από γυναικεία στερεότυπα. Η έρευνα δείχνει ότι η έβδομη τέχνη συνεχίζει να προβάλλει έμφυλες ανισότητες, σεξιστικά πρότυπα και παρωχημένα στερεότυπα.

Thesis
NonPeerReviewed

Κοινωνική ανισότητα
Γυναίκα - Κοινωνικά και ηθικά προβλήματα


Ελληνική γλώσσα

2020


cc_by_nc_nd



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.