Η εργασιακή ικανοποίηση: το παράδειγμα των στελεχών των δομών και των αποκεντρωμένων περιφερειακών υπηρεσιών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠ.Π.Ε.Θ.
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
Η εργασιακή ικανοποίηση: το παράδειγμα των στελεχών των δομών και των αποκεντρωμένων περιφερειακών υπηρεσιών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ΥΠ.Π.Ε.Θ.
Μάντζιου, Χρυσούλα Αθ.
Για την πραγματοποίηση αυτής της μελέτης εκατό (100) στελέχη των υφισταμένων δομών των αποκεντρωμένων περιφερειακών υπηρεσιών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του ΥΠ.Π.Ε.Θ., ρωτήθηκαν αν είναι ικανοποιημένα από την εργασία τους συμπληρώνοντας ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε τα δημογραφικά τους στοιχεία και την ικανοποίηση που λαμβάνουν από το εργασιακό τους περιβάλλον. Ο πρώτος στόχος της ανάλυσης ήταν να ερευνηθεί αν τα δημογραφικά χαρακτηριστικά, συσχετίζονται με τις ερωτήσεις του ερωτηματολογίου και στη συνέχεια να ερευνηθεί αν και κατά πόσο οι απαντήσεις που δόθηκαν, συσχετίζονται μεταξύ τους. Εφαρμόζοντας τις κατάλληλες στατιστικές δοκιμασίες όπως τον έλεγχο Fisher και το συντελεστή συσχέτισης Spearman βρέθηκαν στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις τόσο μεταξύ των δημογραφικών χαρακτηριστικών και των ερωτήσεων του ερωτηματολογίου όσο και μεταξύ των απαντήσεων στις ερωτήσεις που δόθηκαν από τους συμμετέχοντες. Δε βρέθηκε κάποια σημαντική συσχέτιση όσον αφορά την οικογενειακή κατάσταση, ενώ αντίθετα το φύλο, η ηλικία, το μέσο μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα και η εκπαίδευση βρέθηκαν να επηρεάζουν κάποιες από τις απαντήσεις. Η έντονη συσχέτιση μεταξύ όλων των απαντήσεων των ερωτήσεων του ερωτηματολογίου υποδηλώνει ότι τα άτομα που έδειξαν να συμφωνούν ή να διαφωνούν με μία ερώτηση έδειξαν την ίδια τάση και στις υπόλοιπες. Στη συνέχεια, ερευνήθηκε η συσχέτιση της νέας μεταβλητής Job Satisfaction Index με τα δημογραφικά χαρακτηριστικά όπου βρέθηκε μόνο μία στατιστικά σημαντική συσχέτιση και αφορούσε την ηλικία. Τέλος, βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας, κατατίθενται μια σειρά από προτάσεις, των οποίων η εφαρμογή θα συμβάλει στη βελτιστοποίηση της εργασιακής ικανοποίησης των στελεχών της εκπαίδευσης προκειμένου για τη μέγιστη λειτουργικότητα, αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα των εκπαιδευτικών δομών.
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.
Βοηθείστε μας να κάνουμε καλύτερο το OpenArchives.gr.