Μελέτη του περιεχομένου σε φαινολικά συστατικά και αντιοξειδωτική δράση σε εκχυλίσματα πρόπολης

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας   

Αποθετήριο :
@νάκτησις   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Μελέτη του περιεχομένου σε φαινολικά συστατικά και αντιοξειδωτική δράση σε εκχυλίσματα πρόπολης

Κριαρίδου, Αλεξάνδρα

Στην παρούσα πτυχιακή διατριβή μελετήθηκε το περιεχόμενο σε φαινολικά συστατικά και η αντιοξειδωτική δράση των υδατικών εκχυλισμάτων διαφορετικών δειγμάτων πρόπολης. Στο πρώτο μέρος της εργασίας, γίνεται η παρουσίαση της προέλευσης και της χρήσης της πρόπολης από τις μέλισσες. Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στην σύσταση και στις βιολογικές δράσεις της, στην επίδραση της σε ορισμένες ανθρώπινες παθήσεις καθώς και στις μεθόδους προσδιορισμού της αντιοξειδωτικής της δράσης που έχουν αναφερθεί στη βιβλιογραφία. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας, παρουσιάζεται η εργαστηριακή έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο Ερευνητικό Εργαστήριο του τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κάνοντας χρήση του υπάρχοντος εξοπλισμού. Εξετάστηκαν 5 διαφορετικά δείγματα πρόπολης τα οποία συλλέχθηκαν το 2019. Για την εκτίμηση της αντιοξειδωτικής δράσης τους χρησιμοποιήθηκε η δοκιμή με τη σταθερή ελεύθερη ρίζα 2,2-διφαινυλ-1-πικρυλυδραζύλιο (2,2-diphenyl-1-picryl-hydrazyl-hydrate - DPPH•), η μέθοδος της ικανότητας αναγωγής ιόντων σιδήρου Fe+3 (Ferric Ion Reducing Power Assay - FRAP) και η μέθοδος 2,2΄-αζινο-δις-(3-αιθυλενο-βενζο-θειαζολινο-6-σουλφονικού οξέος) (ABTS). Επίσης, πραγματοποιήθηκε μελέτη της σύστασης των δειγμάτων με μέτρηση των ολικών φαινολών χρωματομετρικά με τη μέθοδο Folin - Ciocalteu. Με βάση τα πειραματικά αποτελέσματα, παρατηρούμε ότι όλα τα υδατικά εκχυλίσματα πρόπολης είχαν υψηλή συγκέντρωση ολικών φαινολικών συστατικών. Επίσης, πληρούν τους κανονισμούς που έχουν θεσπιστεί στη Βραζιλία και στην Αργεντινή σχετικά με τις ελάχιστες απαιτήσεις σε ολικά φαινολικά συστατικά σε εκχυλίσματα πρόπολης, ώστε να μπορούν αυτά στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν σαν ακατέργαστες πρώτες ύλες στην ανάπτυξη προϊόντων. Ακόμη, τα προς ανάλυση δείγματα, παρουσίασαν καλή αντιοξειδωτική δράση και με τις τρεις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν και τα αποτελέσματα ήταν της ίδιας τάξης μεγέθους με τα αιθανολικά και μεθανολικά εκχυλίσματα πρόπολης που αναφέρονται στη βιβλιογραφία. Τέλος, το υδατικό εκχύλισμα πρόπολης από την Ρωσία, είχε περισσότερα φαινολικά συστατικά και μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση σε σχέση με τα υπόλοιπα δείγματα πρόπολης από την Ελλάδα. Παράγοντες όπως το κλίμα, η θερμοκρασία και η γεωγραφική θέση φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά τα αποτελέσματα αυτά.

Thesis
NonPeerReviewed

Μέλι - Ελλάδα
Μελισσοκομικά προϊόντα - Θεραπευτική χρήση


Ελληνική γλώσσα

2020

http://anaktisis.uowm.gr/10673/


cc_by_nc_nd



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.