δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
Ψηφιακή αφήγηση και επαυξημένη πραγματικότητα: πιλοτική εφαρμογή για μουσεία
Ζώρα, Σοφία
Η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας δημιούργησε νέα δεδομένα και νέες ανάγκες στο τομέα της αφήγησης και στην παρουσίαση γενικότερα μιας πληροφορίας. Στη παρούσα εργασία, στο θεωρητικό μέρος της, θα δούμε την μετάβαση από την κλασική παραδοσιακή αφήγηση, στη ψηφιακή αφήγηση της σύγχρονης εποχής. Θα μάθουμε πώς ορίζεται η ψηφιακή αφήγηση, και θα μελετήσουμε την ιστορική αναδρομή της. Επίσης θα γνωρίσουμε σε ποιους τομείς χρησιμοποιείται, ποια οφέλη προκύπτουν από τη χρήση της, και ποιες εφαρμογές υπάρχουν για να δημιουργηθεί μια ψηφιακή αφήγηση. Στη συνέχεια θα ασχοληθούμε με την τεχνολογία της επαυξημένης πραγματικότητας. Πώς ορίζεται η επαυξημένη πραγματικότητα; Πώς δημιουργήθηκε η ανάγκη για την εφεύρεσή της; Σε ποιους τομείς μπορεί να φανεί χρήσιμη και ποια εργαλεία είναι διαθέσιμα για την δημιουργία επαυξημένης πραγματικότητας; Αυτά είναι τα ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν περισσότερο. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας με σκοπό την καλύτερη κατανόηση της θεωρίας, θα γνωρίσουμε μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας με τη χρήση ψηφιακής αφήγησης που έχει δημιουργηθεί, για το Λαογραφικό Μουσείο της Καστοριάς. Θα περιηγηθούμε μέσα στο μουσείο και θα ανακαλύψουμε την ιστορία του, το τρόπο ζωής, τα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων της περιοχής. Σκοπός της εργασία είναι να αντλήσουμε πληροφορίες για την ψηφιακή αφήγηση και την επαυξημένη πραγματικότητα και να κατανοήσουμε τους όρους αυτούς μέσα από μια εφαρμογή τέτοιας τεχνολογίας.
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.
Βοηθείστε μας να κάνουμε καλύτερο το OpenArchives.gr.