Διερεύνηση ποιοτικών χαρακτηριστικών αναφορικά με την μετασυλλεκτική τους συμπεριφορά σε ακτινίδια Hyward & Gold Kiwi του Νομού Πιερίας

This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia   

Repository :
@naktisis   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Διερεύνηση ποιοτικών χαρακτηριστικών αναφορικά με την μετασυλλεκτική τους συμπεριφορά σε ακτινίδια Hyward & Gold Kiwi του Νομού Πιερίας

Μιχαλήτσιου, Ελευθερία

Στην παρούσα πτυχιακή εργασία παρουσιάζονται στοιχεία που έχουν να κάνουν με την σύγκριση δύο διαφορετικών ποικιλιών ακτινιδιάς, A. deliciosa var. Hayward, ακτινίδιο με πράσινη σάρκα και A. chinensis var. C497/76, ακτινίδιο με κίτρινη σάρκα. Η κίτρινη ποικιλία αναγράφεται με κωδική ονομασία, καθώς δεν έχει διατεθεί trademark TM στην αγορά. Σκοπός της σύγκρισης, είναι η εξαγωγή αποτελεσμάτων σχετικά με την συντήρησημότητα και την διάρκεια ζωής των φρούτων. Η ποικιλία C497/76 είναι η πρώτη φορά που καλλιεργείται συστηματικά στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Πιερίας. Αρχικά, στο πρώτο μέρος αναφέρονται γενικές πληροφορίες για το φυτό της ακτινιδιάς. Οι εδαφοκλιματικές απαιτήσεις καθώς και οι ανάγκες άρδευσης, θρέψης-λίπανσης αφορούν το πρώτο κεφάλαιο. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται τα κριτήρια συγκομιδής και των δύο ποικιλιών. Ακολουθεί, περιγραφή της μετασυλλεκτικής μεταχείρισης, και της συντήρησης και αποθήκευσης. Το δεύτερο μέρος της εργασίας, έχει να κάνει με την μεθοδολογία και την ερευνητική προσέγγιση. Η ερευνητική μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε είναι η ποσοτική έρευνα με βάση το πείραμα. Η δειγματοληψία έγινε κατά τη διάρκεια 3 μηνών αποθήκευσης όπου από διαδοχικές μετρήσεις προέκυψαν αριθμητικά δεδομένα σχετικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά: ποσοστό της ξηράς ουσίας, τιμές σακχάρων και τέλος, αντίσταση σάρκας στην πίεση. Τα δείγματα λήφθηκαν τυχαία. Για την επεξεργασία των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε η σύγκριση δύο ζευγών, με κατανομή δύο όψεων, καθώς υπήρχαν δύο σύνολα με ένα κοινό χαρακτηριστικό. Παρατηρήθηκε λοιπόν, ότι με σημαντική διαφορά, η ποικιλία Hayward έχει μεγαλύτερη συνεκτικότητα κατά τις πρώτες 3 εβδομάδες μετά την συγκομιδή. Αντίθετα, κατά την τέταρτη εβδομάδα μειώνεται δραστικά η συνεκτικότητα της, γεγονός που την καθιστά επισφαλή όσο αναφορά την διάθεση του προϊόντος σε πολύ μεγάλες αποστάσεις συγκριτικά με την κίτρινη ποικιλία C497/76.

Thesis
NonPeerReviewed

Ακτινίδιο


Greek

2021

http://anaktisis.uowm.gr/11154/


cc_by_nc_nd



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)