Διερεύνηση ποιοτικών χαρακτηριστικών αναφορικά με την μετασυλλεκτική τους συμπεριφορά σε ακτινίδια Hyward & Gold Kiwi του Νομού Πιερίας

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας   

Αποθετήριο :
@νάκτησις   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Διερεύνηση ποιοτικών χαρακτηριστικών αναφορικά με την μετασυλλεκτική τους συμπεριφορά σε ακτινίδια Hyward & Gold Kiwi του Νομού Πιερίας

Μιχαλήτσιου, Ελευθερία

Στην παρούσα πτυχιακή εργασία παρουσιάζονται στοιχεία που έχουν να κάνουν με την σύγκριση δύο διαφορετικών ποικιλιών ακτινιδιάς, A. deliciosa var. Hayward, ακτινίδιο με πράσινη σάρκα και A. chinensis var. C497/76, ακτινίδιο με κίτρινη σάρκα. Η κίτρινη ποικιλία αναγράφεται με κωδική ονομασία, καθώς δεν έχει διατεθεί trademark TM στην αγορά. Σκοπός της σύγκρισης, είναι η εξαγωγή αποτελεσμάτων σχετικά με την συντήρησημότητα και την διάρκεια ζωής των φρούτων. Η ποικιλία C497/76 είναι η πρώτη φορά που καλλιεργείται συστηματικά στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Πιερίας. Αρχικά, στο πρώτο μέρος αναφέρονται γενικές πληροφορίες για το φυτό της ακτινιδιάς. Οι εδαφοκλιματικές απαιτήσεις καθώς και οι ανάγκες άρδευσης, θρέψης-λίπανσης αφορούν το πρώτο κεφάλαιο. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται τα κριτήρια συγκομιδής και των δύο ποικιλιών. Ακολουθεί, περιγραφή της μετασυλλεκτικής μεταχείρισης, και της συντήρησης και αποθήκευσης. Το δεύτερο μέρος της εργασίας, έχει να κάνει με την μεθοδολογία και την ερευνητική προσέγγιση. Η ερευνητική μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε είναι η ποσοτική έρευνα με βάση το πείραμα. Η δειγματοληψία έγινε κατά τη διάρκεια 3 μηνών αποθήκευσης όπου από διαδοχικές μετρήσεις προέκυψαν αριθμητικά δεδομένα σχετικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά: ποσοστό της ξηράς ουσίας, τιμές σακχάρων και τέλος, αντίσταση σάρκας στην πίεση. Τα δείγματα λήφθηκαν τυχαία. Για την επεξεργασία των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε η σύγκριση δύο ζευγών, με κατανομή δύο όψεων, καθώς υπήρχαν δύο σύνολα με ένα κοινό χαρακτηριστικό. Παρατηρήθηκε λοιπόν, ότι με σημαντική διαφορά, η ποικιλία Hayward έχει μεγαλύτερη συνεκτικότητα κατά τις πρώτες 3 εβδομάδες μετά την συγκομιδή. Αντίθετα, κατά την τέταρτη εβδομάδα μειώνεται δραστικά η συνεκτικότητα της, γεγονός που την καθιστά επισφαλή όσο αναφορά την διάθεση του προϊόντος σε πολύ μεγάλες αποστάσεις συγκριτικά με την κίτρινη ποικιλία C497/76.

Thesis
NonPeerReviewed

Ακτινίδιο


Ελληνική γλώσσα

2021

http://anaktisis.uowm.gr/11154/


cc_by_nc_nd



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.