δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
Η διαφοροποίηση των στάσεων επιρροής πολιτών και αστυνομικών του ενός έναντι του άλλου
Τουρτούρας, Πέτρος
Η εργασία που ακολουθεί δομείται σε πέντε κεφάλαια, που περιλαμβάνουν τη βιβλιογραφική επισκόπηση των βασικών εννοιών και τη στάση επιρροής των πολιτών προς τους αστυνομικούς ενταγμένη σε ένα διαχρονικό μια συγχρονικό πλαίσιο επιχειρώντας να εξετάσει εκ βάθρων τη διαφοροποίηση των στάσεων επιρροής του ενός έναντι του άλλου. Επιχειρείται η εξέταση των συνιστωσών που καθορίζουν και κατευθύνουν τις στάσεις και τις συμπεριφορές που εκδηλώνονται από τους μεν στους δε και αναλύονται ψυχολογικά και κοινωνιολογικά οι αιτίες της αρνητικής ή θετικής στάσης που διαμορφώνεται και το κατά πόσον είναι εφικτή η αποκρυστάλλωση μιας καθ’ όλα θετικής και απαλλαγμένης από στερεοτυπικές αντιλήψεις θεώρηση.
Το ζητούμενο είναι να βρεθούν οι βέλτιστοι τρόποι της αλληλεπίδρασης των δυο αυτών ομάδων και να οδηγηθούν σε μια αμοιβαία κατανόηση των αρμοδιοτήτων και των μεθόδων επίτευξης των στόχων αυτών, χωρίς προκαταλήψεις και προσπάθεια του ενός να υποσκάψει το ρόλο του άλλου αλλά να συμπορευτούν για την επίτευξη του κοινού σκοπού, την ευδαιμονία του κοινωνικού συνόλου.
Συγκεκριμένα, στο πρώτο, εναρκτήριο κεφάλαιο γίνεται μια εννοιολογική προσέγγιση των εννοιών που θα απασχολήσουν το αντικείμενο της έρευνάς μας, όπως η «στάση επιρροής», ο συσχετισμός της με τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και η έννοια της αλληλεπίδρασης ως εφαλτήριο των ενεργειών του ανθρώπου.
Το δεύτερο κεφάλαιο μελετά τις απαρχές της αστυνόμευσης κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στη δημιουργία των αστυνομικών δυνάμεων, εντάσσοντας το θέμα στη συγχρονία και τη διαχρονία του και παράλληλα ερευνάται η ύπαρξη ή μη σχέσης ανάμεσα στη στάση της κοινής γνώμης και το βαθμό που αυτή επηρεάζει και μεγεθύνει τη δύναμη επιρροής της αστυνομίας.
Στο επόμενο κεφάλαιο μελετάται η στάση επιρροής των δυο συμβαλλομένων μελών, της αστυνομίας και των πολιτών, του ενός έναντι του άλλου και εξετάζεται ο βαθμός που η αλληλεπίδραση των μελών επηρεάζει η προκαταλαμβάνει τον έναν έναντι του άλλου. Εξετάζονται μελέτες περιπτώσεων που επιχειρούν να αποδείξουν εμπειρικά το πώς η στάση επιρροής διαμορφώνει, μεταβάλλει ή εδραιώνει τη στάση και τη συμπεριφορά των συμβαλλομένων μελών.
Με το πέρας της βιβλιογραφικής επισκόπησης στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται η εμπειρική διερεύνηση των ερευνητικών ερωτημάτων, των οποίων θα επιχειρηθεί η εκ βαθέων ανάλυση. Δίνεται το ερωτηματολόγιο με τις ερωτήσεις κλειστού τύπου, δομημένες με τρόπο που να οδηγούν σε ασφαλή και βέβαια συμπεράσματα αφορώντας τα συναισθήματα που διακατέχουν τους πολίτες στην επαφή τους με την αστυνομία και ερευνώντας την πηγή των θετικών ή αρνητικών προσδοκιών τους, γεγονός που επηρεάζει σε μέγιστο βαθμό και την αλληλεπίδραση των δυο μελών και μπορεί να δυσχεράνει το έργο της αστυνομίας. Τα αποτελέσματα της έρευνας δίνονται με τη μορφή στατιστικών δεδομένων και ανάλυσης spss και παρουσιάζονται διαγραμματικά 8
περιλαμβάνοντας όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες και τα εξαγόμενα συμπεράσματα.
Τέλος, στο καταληκτικό πέμπτο κεφάλαιο αναλύονται τα εξαχθέντα συμπεράσματα και γίνεται δημιουργικός σχολιασμός αυτών, που θα οδηγήσει στο να αποκομίσουμε εύλογα και ασφαλή συμπεράσματα που θα αφορούν τη σχέση διπλής συνεπαγωγής που υπάρχει μεταξύ πολιτών και αστυνομικών, αφού κάθε κοινωνική σχέση αποτελείται από την αλληλεπίδραση των ομάδων.
Το πραγματευόμενο θέμα ως κοινωνικό άπτεται της προσοχής κάθε φορέα κοινωνικοποίησης, αφού απεικονίζει άμεσα τη στάση δυο φορέων εξουσίας, της κοινής γνώμης και της αστυνομίας, επιχειρώντας να διαλευκάνει τα «μελανά» σημεία που δυσχεραίνουν και παρεμποδίζουν την υγιή αλληλεπίδρασή τους και να προτείνει μεθόδους και συμπεριφορές για την αποφυγή των προκατειλημμένων στάσεων. Μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για περαιτέρω έρευνα που θα αφορά την ανάγκη ανεύρεσης μεθόδων που θα μεταστρέψουν το ενδεχόμενο αρνητικό κλίμα μεταξύ των συμβαλλομένων μελών και να λειτουργήσει ως εφαλτήριο για την επίτευξη της αμοιβαιότητας και της δημιουργίας θετικού και συνεργατικού κλίματος μεταξύ των πολιτών και των αστυνομικών.
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.
Βοηθείστε μας να κάνουμε καλύτερο το OpenArchives.gr.