δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
Ποιοτικά χαρακτηριστικά γενοτύπων καθιστού φασολιού σε κανονική και μειωμένη άρδευση
Αγγελάκη, Μαρία
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας ήταν η αξιολόγηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών διαφορετικών γενοτύπων κοινού φασολιού (Phaseolus vulgaris L.) αυτό καλλιεργήθηκε σε δύο διαφορετικές μεταχειρίσεις άρδευσης (κανονική και μειωμένη άρδευση) και σε κανονικές συνθήκες πυκνότητας σε ένα πείραμα πλήρως τυχαιοποιημένων ομάδων με τρεις επαναλήψεις ανά μεταχείριση άρδευσης και γενότυπο. Οι γενότυποι προήλθαν από πειραματισμό ενδοποικιλιακής επιλογής τριών αρχικών ποικιλιών (Πυργετός, Ηρώ και LingotSuisse) που έλαβε χώρα στον πειραματικό αγρό του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κατά την καλλιεργητική περίοδο του 2020 σε συνθήκες αραιής σποράς, ενώ το πειραματικό μέρος διεξήχθη στα εργαστήρια Βοτανικής και Γεωργικής Χημείας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Δείγματα από δεκατρείς γενοτύπους συλλέχθηκαν και στην συνέχεια αποξηράθηκαν και λειοτριβήθηκαν, ώστε να ακολουθήσουν οι αναλύσεις. Προσδιορίστηκαν αρχικά το βάρος 100 σπόρων, οι διαστάσεις του σπόρου, το ποσοστό ενυδάτωσης και το ποσοστού του φλοιού του σπόρου. Έπειτα, με αναλυτικές χημικές μεθόδους και με την βοήθεια των κατάλληλων εργαστηριακών οργάνων προσδιορίστηκαν το ποσοστό υγρασίας του σπόρου, το ποσοστό της τέφρας, το ποσοστό πρωτεϊνών με την μέθοδο Kjeldahl και τα ποσοστά ινωδών ουσιών και λίπους. Η τελευταία ανάλυση αφορούσε την βραστερότητα των σπόρων φασολιού. Τα αγρονομικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά επηρεάστηκαν στατιστικώς σημαντικά από τον γενότυπο εκτός από το πάχος του σπόρου ενώ η μεταχείριση της άρδευσης επηρέασε στατιστικώς σημαντικά μόνο το μήκος και το πάχος του σπόρου με σχεδόν όλους τους γενότυπους να εμφανίζουν υψηλότερες τιμές στην μειωμένη άρδευση. Στα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του σπόρου παρατηρήθηκε αύξηση του ποσοστού ενυδάτωσης υπό συνθήκες υδατικής καταπόνησης αλλά και αύξηση του χρόνου βρασμού των φασολιών σε σύγκριση με τα δείγματα που προήλθαν από την μεταχείριση κανονικής άρδευσης σε όλους τους γενοτύπους ενώ η συγκέντρωση πρωτεϊνών επηρεάστηκε στατιστικώς σημαντικά από την μειωμένη άρδευση αλλά και τον γενότυπο.
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.
Βοηθείστε μας να κάνουμε καλύτερο το OpenArchives.gr.