Ο σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι να συγκριθούν καθώς και να γίνουν κατανοητές οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στο αγελαδινό γάλα και τα φυτικά γάλατα. Επιπλέον, εξάγονται συμπεράσματα σχετικά με το ποιο είδος γάλακτος θεωρείται καλύτερο για την υγεία του ανθρώπου και συνεπώς ποιο είναι καλύτερο προς κατανάλωση.
Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στο αγελαδινό γάλα και ειδικότερα τον ορισμό, τα συστατικά του, καθώς και την ποσότητα κατανάλωσης του από τους ανθρώπους. Επιπροσθέτως αναφέρονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του αγελαδινού γάλακτος στην υγεία και τέλος οι ασθένειες και αλλεργίες που προκαλούνται από την κατανάλωση του.
Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύονται τα φυτικά γαλατά, τα οποία είναι το γάλα αμυγδάλου, καρύδας ,σόγιας, βρώμης, ρυζιού, και φουντουκιού. Ειδικότερα, αναφέρονται όλα τα συστατικά που υπάρχουν στο κάθε γάλα καθώς και η ποσότητα κατανάλωσης από τον άνθρωπο. Επίσης μελετώνται τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που υπάρχουν σε κάθε φυτικό γάλα και οι επιδράσεις τους στον οργανισμό.
Τέλος γίνεται σύγκριση του αγελαδινού με κάθε φυτικό γάλα ξεχωριστά, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιο θεωρείται καλύτερο για τον άνθρωπο.