Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας   

Αποθετήριο :
@νάκτησις   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Ο επιχειρηματικός κύκλος

Κέλλη, Ησαΐα

Ο επιχειρηματικός κύκλος είναι ένα θέμα που ασχολείται με τις διάφορες οικονομικές διακυμάνσεις, δηλαδή την αύξηση και την μείωση της παραγωγής μέσα στις επιχειρήσεις αλλά και την αύξηση και μείωση του εργατικού δυναμικού σε αυτές. Αυτές οι διακυμάνσεις όπως ήταν φυσικό και επόμενο, είχαν αντίκτυπο και στην οικονομία της κοινωνίας, δηλαδή, παρουσιάστηκε αύξηση ή και μείωση των τιμών με συνέπεια την μείωση και την αύξηση αντίστοιχα της ζήτησης και της κατανάλωσης. Οι οικονομικές διακυμάνσεις κατηγοριοποιούνται σε τέσσερις φάσεις, τις λεγόμενες “φάσεις του επιχειρηματικού κύκλου”, όπου στην κάθε φάση αναλύεται η κατάσταση της οικονομίας αλλά και οι επιπτώσεις της κάθε φάσης. Για παράδειγμα, στην αρχική φάση, την “φάση της ανόδου” έχουμε αύξηση των συντελεστών παραγωγής, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του εισοδήματος και την άνοδο των κερδών των επιχειρήσεων. Στην τελευταία φάση, την “φάση της αναρρώσεως” επικρατεί σοβαρή ανεργία, περιορισμένα κέρδη και απαισιοδοξία ως προς την εξέλιξη της οικονομίας. Ένας τρόπος για να “ξεφύγει” η οικονομία από τη φάση αυτή, είναι η αύξηση της ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες, η οποία μπορεί να προέλθει μέσω της μεταβολής των επιθυμιών των καταναλωτών ή και μέσω του εξωτερικού. Η Ανεργία η οποία μαστίζει ακόμη και σήμερα και συναντάται σε έντονο βαθμό, κατηγοριοποιείται σε τέσσερα είδη, από τα οποία το πρώτο, η “κυκλική ανεργία”, είναι αυτό που απασχόλησε πιο πολύ. Εδώ να τονίσουμε ότι η ισορροπία του εισοδήματος δεν εξασφαλίζεται αναγκαία σε επίπεδο πλήρους απασχολήσεως του εργατικού δυναμικού. Δηλαδή είναι δυνατό το επίπεδο του εισοδήματος να βρίσκεται σε θέση ισορροπίας και συγχρόνως ένα μέρος του εργατικού δυναμικού να είναι χωρίς απασχόληση, δηλαδή να είναι άνεργο. Με λίγα λόγια είναι δυνατό, ανεργία και ισορροπία εισοδήματος να συνυπάρχουν, χωρίς την ύπαρξη πιέσεων από την αγορά εργασίας προς απορρόφηση της ανεργίας. Στην συνέχεια της εργασίας, θα ακολουθήσει η ανάλυση σημαντικών εννοιών, οι οποίες επηρέασαν και επηρεάστηκαν καθ’όλη την διάρκεια των οικονομικών διακυμάνσεων, όπως ο πληθωρισμός, ο οποίος ήταν έντονος στην πρώτη φάση των οικονομικών διακυμάνσεων, το Α.Ε.Π., ο τρόπος εξέλιξης της κοινωνικής οικονομίας, η κρίση του 1929 η οποία την εποχή εκείνη είχε ξεσπάσει στην Αμερική και είχε επεκταθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, με συνέπεια την ολοκληρωτική παράλυση της οικονομίας κ.λπ.

Thesis
NonPeerReviewed

Οικονομική κρίση
Οικονομική πολιτική


Ελληνική γλώσσα

2005

http://anaktisis.uowm.gr/1793/


cc_by_nc_nd



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.