Ακροδεξιοί και αναρχικοί: πολιτικός λόγος και πολιτικές πρακτικές (έρευνα με εις βάθος συνεντεύξεις)

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας   

Αποθετήριο :
@νάκτησις   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Ακροδεξιοί και αναρχικοί: πολιτικός λόγος και πολιτικές πρακτικές (έρευνα με εις βάθος συνεντεύξεις)

Πιρπινάκης, Νικόλαος

Σκοπός της πτυχιακής εργασίας είναι η εξέταση του πολιτικού λόγου και των πολιτικών πρακτικών που ακολουθούν τα δύο πολιτικά κινήματα που θα μελετήσουμε. Η ακροδεξιά, η οποία ως κίνημα εμφανίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και από πολλούς θεωρείται μάστιγα. Ευθύνεται για τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων καθώς και για έναν Παγκόσμιο Πόλεμο που λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε το αποτέλεσμά του. Σήμερα, με την οικονομική κρίση στην ακμή της, οι ακροδεξιές πρακτικές - σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο - είναι εμφανείς σε όλη την Ευρώπη. Στο άλλο άκρο του πολιτικού συστήματος συναντούμε την αναρχία. Ένα πολιτικό κίνημα που δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ακριβώς το πότε εμφανίστηκε αλλά και αυτό, όπως και η ακροδεξιά, υπολογίζεται περίπου τον 19ο αιώνα. Από την πλευρά του θεωρείται υπεύθυνο για πολλές επαναστάσεις. Από την Παρισινή Κομμούνα μέχρι και το Μάη του ’68, η αναρχία αγωνίζεται για έναν καλύτερο κόσμο, και προσπαθεί, μάταια όπως όλα δείχνουν, να «διώξει» το κεφάλαιο από την καθημερινότητα του ανθρώπου και θαρρείς ότι το μισεί όπως ο διάβολος το λιβάνι. Στην Ελλάδα, ήδη από τους πρώτους μήνες μετά την πτώση της δικτατορίας, στελέχη, οπαδοί και νοσταλγοί του Απριλιανού καθεστώτος, αρνούμενοι να αποδεχτούν την ήττα τους και βαθιά εμποτισμένοι από το εθνικιστικό, ρατσιστικό και αντικομουνιστικό πνεύμα της Χούντας, θα δημιουργήσουν πολιτικούς σχηματισμούς, επιδιώκοντας την επάνοδο τους, αυτή τη φορά μέσω της δημοκρατικής νομιμότητας. Κάπου εκεί κάνει και την εμφάνιση της η αναρχία, όχι με τη λογική των μεμονωμένων αναρχικών ιδεολόγων αλλά με τη λογική του οργανωμένου κινήματος. Ήταν αρχές της δεκαετίας του ’70. Με ερεθίσματα από τον γερμανικό και ιταλικό αυτονομισμό διαμορφώνεται από την εξέγερση του 1973 ενάντια στην στρατιωτική Χούντα που κυβερνούσε την Ελλάδα. Μέσω λοιπόν της έρευνας και των τεσσάρων συνεντεύξεων θα προσπαθήσω να εξηγήσω με τη δική μου οπτική τα δύο άκρα του πολιτικού συστήματος, δηλαδή της ακροδεξιάς και του αναρχισμού.

Thesis
NonPeerReviewed

Πολιτικά κόμματα - Ευρώπη - Ιστορία
Πολιτικές θεωρίες και ιδεολογίες


Ελληνική γλώσσα

2013

http://anaktisis.uowm.gr/4829/


cc_by_nc_nd



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.