Ηφαίστεια - ηφαιστιακή επικινδυνότητα και ηφαίστειο της Χαβάης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2006 (EL)

Ηφαίστεια - ηφαιστιακή επικινδυνότητα και ηφαίστειο της Χαβάης

Ρόκος, Κωνσταντίνος
Τζάνη, Μαγδαληνή

Η πτυχιακή αυτή γράφτηκε με σκοπό την παρουσίαση ενός καταστροφικού φυσικού φαινομένου. Ένα τέτοιο φυσικό φαινόμενο είναι το ηφαίστειο. Το ηφαίστειο είναι ένα καταστροφικό φαινόμενο όπου καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά του. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ηφαιστείων όπου ο καθένας έχει διαφορετική έκχυση και καταστροφή. Το ηφαίστειο είναι ένα άνοιγμα του φλοιού της Γης απ' όπου βγαίνουν αέρια και λιωμένα πετρώματα από τα βαθιά καυτά στρώματα. Τα ηφαίστεια εκτοξεύουν ακόμη και στάχτες. Λάβα και στάχτη παγώνουν και στοιβάζονται γύρο απ' το άνοιγμα κι έτσι το ηφαίστειο παίρνει το σχήμα κώνου (χωνιού). Η αιτία γι' αυτό το φαινόμενο πρέπει να αναζητηθεί στην κίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών εξ' αιτίας των ρευμάτων θερμικής μεταφοράς, που επιπλέουν και ολισθαίνουν πάνω σε έναν ημίρρευστο ορίζοντα - την ασθενόσφαιρα. Η πιο κοινή αντίληψη για ένα ηφαίστειο είναι ένα κωνικό βουνό, λάβα και δηλητηριώδη αέρια από τον κρατήρα στην κορυφή του. Αυτό περιγράφει ακριβώς ένας από πολλούς τύπους ηφαιστείων, και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των ηφαιστείων είναι πιο περίπλοκα. Η δομή και η συμπεριφορά των ηφαιστείων εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες.

Thesis
NonPeerReviewed

Ηφαίστεια


Ελληνική γλώσσα

2006


cc_by_nc_nd



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.