Αντιλήψεις πολιτών για τη σχέση μεταξύ δημοκρατίας και εντύπων-ηλεκτρονικών μέσων

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2015 (EL)

Αντιλήψεις πολιτών για τη σχέση μεταξύ δημοκρατίας και εντύπων-ηλεκτρονικών μέσων

Κουρουκίδου, Ελένη
Κοχλιαρίδης, Βασίλειος

Σήμερα, η ανάπτυξη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είναι ραγδαία. Η λειτουργία τους, ως τέταρτη εξουσία όμως, διακυβεύεται στα πλαίσια του δημοκρατικού πολιτεύματος. Λόγω της λαϊκής κυριαρχίας, που αποτελεί θεμελιώδη αρχή, η δημοκρατία είναι το ιδανικότερο πολίτευμα, επειδή συνθέτει και πραγματώνει δύο κορυφαίες αξίες, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη. Η ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας εξαρτάται κυρίως από την επικράτηση συνθηκών πολυφωνίας, καθώς και από την μόρφωση και την πολιτικοποίηση των μελών του κοινωνικού συνόλου. Στην εκπλήρωση αυτών των προϋποθέσεων, τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν ιδιαίτερα σημαντική συμβολή. Η παρούσα πτυχιακή εργασία ερευνά τον ρόλο της δημοκρατίας στην εξέλιξη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Συγκεκριμένα, γίνεται παρουσίαση της λειτουργίας της δημοκρατίας σε σχέση με τα παραδοσιακά και σύγχρονα μέσα, από την μεταπολίτευση έως και σήμερα, την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Ως μεθοδολογική προσέγγιση εφαρμόστηκε συγκριτική και ποσοτική ανάλυση του περιεχομένου. Για την ποσοτική έρευνα χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο, ειδικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες της συγκεκριμένης έρευνας. Ως δείγμα προς διερεύνηση επελέγησαν οι δύο μορφές έκδοσης, έντυπη και ηλεκτρονική, της ειδησεογραφικής εφημερίδας «Το Βήμα». Μέσω στατιστικής (περιγραφικής και αναλυτικής) επεξεργασίας των ευρημάτων, αναδεικνύονται τα συμπεράσματα για την δημοκρατική ενημέρωση των μέσων.

Thesis
NonPeerReviewed

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης - Ελλάδα
Δημοκρατία


Ελληνική γλώσσα

2015


cc_by_nc_sa



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.