δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
Μελέτη και καταγραφή των προσυλλεκτικών και μετασυλλεκτικών παραγόντων που επηρεάζουν την ποιότητα του ακτινιδίου του Ν. Πιερίας.
Τσιμήτρη, Μαρία
Η ακτινιδιά είναι γνωστή από πολύ παλαιά τουλάχιστον 1200 χρόνια πριν. Αρχικά καλλιεργήθηκε στην Κίνα, μετά στη Νέα Ζηλανδία, αργότερα στις Η.Π.Α. και έπειτα σε διάφορες χώρες τις Ευρώπης.
Η καλλιέργεια του ακτινιδίου εισήχθη στην Ελλάδα τη δεκαετία του 70 και ο πρώτος Νομός στον κρίθηκε κατάλληλη ήταν ο Νομός Πιερίας. Σήμερα η καλλιεργούμενες εκτάσεις φυτών ακτινιδιάς στο Νομό Πιερίας φτάνουν τα 16.000στρ. και η παραγωγή τους ανέρχεται στους 30.000τον. από τους οποίους ο μεγαλύτερος αριθμός εξάγεται κυρίως στη Ρωσία.
Με βάση τον αριθμό των καλλιεργούμενων εκτάσεων με φυτά ακτινιδιάς βγαίνει το συμπέρασμα ότι το ακτινίδιο είναι ο δεύτερος χρηματικός παράγοντας (με πρώτο τον καπνό) που δίνει ζωή στο Νομό και βάζει σε λειτουργία όλες του τις υπηρεσίες.
Η ποικιλία ακτινιδίων η οποία καλλιεργείται στο Νομό Πιερίας είναι η Hayward η οποία είναι και η πιο εμπορεύσιμη. Πριν την εγκατάσταση του ακτινιδεώνα πρέπει να γίνουν κάποιες προετοιμασίες του εδάφους.
Για την απόκτηση καλών ποιοτικώς καρπών παίζουν ρόλο πολύ παράγοντες:
Καταρχήν το έδαφος θα πρέπει να έχει κάποια θρεπτικά στοιχεία. Τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται σε μεγάλες ποσότητες είναι: άζωτο, κάλιο, φώσφορος. Ενώ εκείνα που χρειάζεται σε μικρές ποσότητες είναι: σίδηρος, βόριο, ψευδάργυρος, μαγγάνιο, χαλκός, μολυβδαίνιο και θείο. Αν αυτά δεν υπάρχουν στο έδαφος προστίθενται με χρήση λιπασμάτων. Για να ανακαλύψουμε ποια θρεπτικά στοιχεία λείπουν από το έδαφος κάνουμε ανάλυση του εδάφους.
Όπως γνωρίζουμε χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή, γι’ αυτό για την ακτινιδιά δημιουργήθηκαν διάφοροι τρόποι άρδευσης (με κατάκλυση, με στάγδην άρδευση, με άρδευση πάνω από το φύλλωμα και με τεχνητή βροχή). Ο κάθε τρόπος έχει και πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.
Βοηθείστε μας να κάνουμε καλύτερο το OpenArchives.gr.