δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
Παραγωγή – ποιότητα προϊόντων σφολιάτας (ζύμης) και εφαρμοζόμενο σύστημα διασφάλισης ποιότητας για την υγεία και ασφάλεια του καταναλωτή
Χαλάτσης, Στυλιανός
1
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Η ασφάλεια των τροφίμων, αποτελεί πρωταρχικής σημασίας παράγοντα της
ποιότητας των τροφίμων και αφορά την προστασία του καταναλωτή με την
παραγωγή τροφίμων τα οποία δε θα προκαλέσουν βλάβη στην υγεία του
καταναλωτή. Αποτελεί ηθική και νομική υποχρέωση του παρασκευαστή και των
δημοσίων αρχών αλλά και πρωταρχικής σημασίας απαίτηση του καταναλωτή.
Η εφαρμογή ενός συστήματος
HACCP (Hazard Analysis-Critical Control Points-
Ανάλυση Κινδύνων
-
Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου) είναι ικανή να διασφαλίσει την
παραγωγή ασφαλών προϊόντων.
Το σύστημα
HACCP
έχει ως στόχο τη διασφάλιση της υγιεινής των τροφίμων
και εντοπίζει σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας ,τους πιθανούς
μικροβιολογικούς, χημικούς και φυσικούς κινδύνους, διερευνά τις πιθανές αιτίες
και τα αναμενόμενα αποτελέσματα, και εγκαθιστά τους αναγκαίους μηχανισμούς
ελέγχου. Μετά από έρευνα που διεξήχθη στον Νομό Δράμας διαπιστώθηκε ότι το
HACCP
δεν υπήρχε στις μικροαστικές πόλεις παρά μόνο σε πολύ μικρό ποσοστό σε
σχέση με μεγάλες πόλεις ,όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, και άρχισε να
εφαρμόζεται στον τομέα της παραγωγής αρτοσκευασμάτων και ζύμης σφολιάτας
στον νομό Δράμας κατά το έτος 2005.Πλέον το
HACCP
αρχίζει και κάνει την
εμφάνισή του ορατή και στις μικρές αστικές πόλεις λόγω νομοθετικών ρυθμίσεων
που αφορούν την παραγωγή και εμπορία προϊόντων σφολιάτας και παρομοίων
ειδών.
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.
Βοηθείστε μας να κάνουμε καλύτερο το OpenArchives.gr.