Διαιτητικές συμπεριφορές και επάρκεια δίαιτας παιδιών με κυστική ίνωση

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο   

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Διαιτητικές συμπεριφορές και επάρκεια δίαιτας παιδιών με κυστική ίνωση

Κόκκινου, Ελπίδα, Στυλιανός

Εισαγωγή – Σκοπός : Η κυστική ίνωση είναι μια νόσος, της οποίας η διαχείριση συνδέεται άμεσα με τη διαιτητική πρόσληψη των ασθενών. Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν πως η διατροφική επάρκεια των παιδιών με κυστική ίνωση σχετίζεται άμεσα με την πορεία της νόσου και οι αυξημένες προβληματικές συμπεριφορές που εμφανίζουν, ως προς το φαγητό, απαιτούν ιδιαίτερη προσέγγιση. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η αξιολόγηση και η διερεύνηση των διαιτητικών συμπεριφορών και της επάρκειας της δίαιτας των παιδιών με κυστική ίνωση, καθώς υπάρχουν λίγα δεδομένα για τον ελληνικό πληθυσμό.Μεθοδολογία: Στη μελέτη συμμετείχαν 50 παιδιά και έφηβοι με κυστική ίνωση, ηλικίας 1-19 ετών. Για καθέναν από αυτούς ελήφθησαν τέσσερις ανακλήσεις 24ώρου, όπου καταγράφονταν παράλληλα, χρόνος, τόπος, συνδαιτυμόνες και παράλληλες δραστηριότητες σε κάθε γεύμα, μαζί με ένα ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση της θεραπείας αναπλήρωσης των παγκρεατικών ενζύμων. Υπολογίστηκε η μέση ημερήσια πρόσληψη ενέργειας και μακροθρεπτικών συστατικών και οι διαιτητικές συμπεριφορές των παιδιών αναλύθηκαν σε τέσσερις ομάδες σύγκρισης.Αποτελέσματα: Το 80% των γευμάτων των παιδιών με κυστική ίνωση λαμβάνονταν στο σπίτι και το 60% με την οικογένεια. Η κυρίαρχη παράλληλη δραστηριότητα ήταν η «οθόνη» (35% των γευμάτων) και μετά η «συζήτηση» (30% των γευμάτων). Οι ώρες των γευμάτων διέφεραν μεταξύ παιδιών και εφήβων, όπου τα πρώτα είχαν περίπου μισό γεύμα παραπάνω <10:00’ και μεταξύ παγκρεατικά ανεπαρκών και επαρκών, όπου οι πρώτοι είχαν περίπου μισό γεύμα παραπάνω >20:00’. Η πλειονότητα του δείγματος, δηλαδή το 58% των παιδιών, είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος >50ο εκατοστημόριο, η μέση προσλαμβανόμενη ενέργεια ήταν ≥110% EAR και τα ποσοστά λιπιδίων, πρωτεϊνών και υδατανθράκων ήταν 45%, 15% και 40%, αντίστοιχα. Συμπεράσματα: Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης υποδεικνύουν ότι τα παιδιά με κυστική ίνωση στην Ελλάδα έχουν σχετικά καλή ανάπτυξη και διατροφική επάρκεια, αφού καλύπτουν τις συστάσεις ενέργειας και μακροθρεπτικών συστατικών για την κυστική ίνωση και η πλειονότητα των παιδιών του δείγματος βρίσκεται πάνω από το όριο του 50ου εκατοστημορίου για το Δείκτη Μάζας Σώματος. Επίσης, η θεραπεία αναπλήρωσης των παγκρεατικών ενζύμων φαίνεται αποτελεσματική στο σύνολο του δείγματος και οι διαιτητικές συμπεριφορές των παιδιών με κυστική ίνωση δεν φαίνεται να διαφέρουν από εκείνες των υγιών παιδιών.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Παιδιά - Διατροφή
Διαιτητικές Συμπεριφορές
Κυστική ίνωση
Παιδιά
Διατροφική Επάρκεια


2019-02-25

http://estia.hua.gr/dl/object/hua.gr:21264
hua.gr:21264


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.