O πολυμορφισμός rs780094 στο γονίδιο GCKR και η ανταπόκριση σε παρέμβαση με μαστίχα σε ασθενείς με NASH

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο   

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



O πολυμορφισμός rs780094 στο γονίδιο GCKR και η ανταπόκριση σε παρέμβαση με μαστίχα σε ασθενείς με NASH

Αθανασοπούλου, Μάρθα, Αυγερινός

Εισαγωγή: Η μη αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος (Non Alcoholic Fatty Liver Disease - NAFLD) είναι αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Το γονίδιο της ρυθμιστικής γλυκοκινάσης (GCKR) έχει συνδεθεί με την NAFLD και έχει ταυτοποιηθεί με μελέτες ανάλυσης γονιδιώματος (GWAS). Η μαστίχα Χίου είναι μια φυσική, αρωματική ρητίνη που περιέχει μια εξαιρετική ποικιλία από θεραπευτικά συστατικά όπως τερπενικά οξέα, φυτοστερόλες, πολυφαινολικά συστατικά και έχει αντιοξειδωτική, καρδιοπροστατευτική, αντινεοπλασματική και αντιμικροβιακή δράση.Σκοπός: Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η αξιολόγηση των παραμέτρων που σχετίζονται με τη νόσο, σε παχύσαρκους ασθενείς με NAFLD/NASH, με βάση τον πολυμορφισμό GCKR rs780094 και η ανταπόκριση τους σε θεραπεία με φυσικό συμπλήρωμα μαστίχας Χίου (2.1γρ./ημέρα), ανάλογα με τον γονότυπό τους για τον συγκεκριμένο πολυμορφισμό. Η παρέμβαση έγινε στο πλαίσιο της μελέτης MAST4HEALTH, μιας διπλά τυφλής τυχαιοποιημένης έναντι εικονικού συμπληρώματος κλινικής δοκιμής.Μεθοδολογία: Στη μελέτη εντάχθηκαν 38 άτομα. Μέχρι τώρα έχουν ολοκληρώσει την παρέμβαση 26 παχύσαρκοι ασθενείς (18 άνδρες και 8 γυναίκες), ηλικίας 50,8 ± 9,1 ετών με διαγνωσμένη NAFLD/NASH μέσω μαγνητικής τομογραφίας ήπατος και του λογισμικού LiverMultiScan, οι οποίοι τυχαιοποιήθηκαν σε δύο ομάδες (ομάδες Placebo και Verum). Κάθε ομάδα έλαβε το σκεύασμα (Α ή Β – Α=10 άτομα , Β=16 άτομα) σε δόση των 2,1γρ ημερησίως για 6 μήνες. Για όλους τους εθελοντές συλλέχθηκαν στοιχεία αναφορικά με ανθρωπομετρικά και κλινικά χαρακτηριστικά καθώς επίσης και τις συνήθειες του τρόπου ζωής. Επίσης, για όλα τα άτομα πραγματοποιήθηκε γονοτύπηση για τον πολυμορφισμό GCKR rs780094. Τέλος πραγματοποιήθηκε στατιστική ανάλυση με το πρόγραμμα Pasw SPSS statistics, έκδοση 21.0.Αποτελέσματα: Στα άτομα που έλαβαν το σκεύασμα Α παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στην λιπώδη μάζα και στο ποσοστό του λίπους (p=0,022) και (p=0,006) αντίστοιχα, μετά την παρέμβαση. Οι ομοζυγώτες για το αλληλόμορφο κινδύνου (TT), παρουσίασαν σημαντική μείωση της λιπώδους μάζας μετά την παρέμβαση (p=0,019). Από τα άτομα που έλαβαν το σκεύασμα Β, στους ετεροζυγώτες για το αλληλόμορφο κινδύνου (CT), αυξήθηκε σημαντικά η άλιπη (p=0,028), η μυϊκή (p=0,029) και η οστική μάζα (p=0,013) μετά την παρέμβαση.Συμπέρασμα: Παρατηρήθηκε επίδραση του γονότυπου σε διάφορες παραμέτρους της νόσου, τόσο στην ομάδα Α όσο και στην ομάδα Β. Ωστόσο το μέγεθος του δείγματος της μελέτης δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων. Τα αποτελέσματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερο πληθυσμό.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Διατροφικές έρευνες
κλινική δοκιμή
μαστίχα


2019-03-18

http://estia.hua.gr/dl/object/hua.gr:21492
hua.gr:21492


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.