Η αμφισβήτηση των χωρικών ορίων της Συνθήκης της Λωζάννης από την Τουρκία: οι εθνικές και οι διεθνείς επιδιώξεις της

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο   

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Η αμφισβήτηση των χωρικών ορίων της Συνθήκης της Λωζάννης από την Τουρκία: οι εθνικές και οι διεθνείς επιδιώξεις της

Γεωργιάδης, Ραφαήλ, Μιλτιάδης

Είναι γεγονός πως η σύναψη μίας συνθήκης ειρήνης κατά το ρου της ανθρώπινης ιστορίας είναι πάντα απόρροια δύο πραγμάτων. Αρχικά της συνθηκολόγησης μεταξύ των πλευρών που την απαρτίζουν, η οποία δηλώνει και το πέρας των εχθροπραξιών σε μια δεδομένη χρονική στιγμή και δεύτερον την «υπόσχεση» πως δεν θα υπάρξουν παρόμοια φαινόμενα επιθετικής δράσης στο μέλλον, εξασφαλίζοντας έτσι την αρμονική συνύπαρξη των λαών σε μια σαφώς προσδιοριζόμενη γεωγραφική περιοχή. Ωστόσο, η επιστήμη της Ιστορικής Γεωγραφίας δυστυχώς, δεν επαληθεύει πάντα τη παραπάνω ερμηνεία του όρου ‘’συνθήκη ειρήνης’’ δεδομένου του πλήθους των παραδειγμάτων των οποίων αυτή έχει να μας διδάξει σήμερα. Για του λόγου το αληθές η Συνθήκη της Λωζάννης η οποία αποτελεί και αυτή μια ειρηνευτική συνθήκη η οποία υπεγράφη στο Palais de Rumine στη Λωζάννη της Ελβετίας, στις 24 Ιουλίου του 1923, τείνει δυστυχώς σήμερα να αποτελέσει με τη σειρά της ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αντικείμενο της παρούσας μελέτης, λοιπόν, είναι αφού κατανοήσει σε βάθος το περιεχόμενο της Συνθήκης της Λωζάννης να επικεντρωθεί έπειτα στα αίτια της αμφισβήτησης στα οποία υπόκειται αυτή σήμερα από την πλευρά της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Επιπλέον δεν είναι κρυφό ότι η πολιτική ατζέντα της γείτονας χώρας έχει αναδείξει ως μείζον θέμα την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης με κάποια άρθρα της μάλιστα να χρήζουν και αντικείμενο άμεσης επαναδιαπραγμάτευσης, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία ως προς τις επιδιώξεις της Τουρκίας τόσο στην εθνική όσο και στη διεθνή πολιτική και στρατιωτική σκακιέρα. Η παρούσα μελέτη η οποία εξετάζει τη παραπάνω παραδοχή χωρίζεται σε δύο κύρια μέρη. Στο πρώτο μέρος αναγράφονται τα στοιχεία, η μέθοδος της πρωτογενής έρευνας καθώς και η ανάλυση του περιεχομένου της Συνθήκης της Λωζάννης και των κατά περίπτωση άρθρων που σχετίζονται με το θέμα της παρούσας εργασίας. Στο δεύτερο μέρος περιλαμβάνονται αφενός μεν τα αποτελέσματα της έρευνας και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτήν, αφετέρου δε εκτιμώνται όλες οι μελλοντικές συνέπειες που πιθανόν εκδηλωθούν εις βάρος της Ελλάδας εκ μέρους της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Τέλος μελετώντας όλα τα παραπάνω υπό το πρίσμα της επιστήμης της στρατηγικής και αξιοποιώντας τα ευρήματα ως κατάλληλα εργαλεία η μελέτη καταλήγει σε κάποια συμπεράσματα τα οποία έχουν ως σκοπό να απαντήσουν σε ερωτήματα τα οποία γεννιούνται από τις συνεχείς παραβάσεις και παραβιάσεις επί των κανόνων που διέπουν τη Συνθήκη της Λωζάννης. Μία συνθήκη με οικουμενική αναγνώριση.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Συνθήκη
Γεωγραφία
Στρατηγική
επιδιώξεις
παραβιάσεις
Ελλάδα - Ιστορία
παραβάσεις
Πολιτική


2019-03-27

hua.gr:21535
http://estia.hua.gr/dl/object/hua.gr:21535


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.