OBTAINING AND TESTING COARSE GRAIN SIZE DISTRIBUTIONS FROM PHOTOGRAPHIC GRID COUNTS

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ελληνική Γεωλογική Εταιρεία   

Αποθετήριο :
Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας  | ΕΚΤ eJournals   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



OBTAINING AND TESTING COARSE GRAIN SIZE DISTRIBUTIONS FROM PHOTOGRAPHIC GRID COUNTS (EN)

Karymbalis, E.
Charatsis, K.
Karalis, S.
Aytousmis, A.
Iordanou, A.
Karakostas, G.

Η κοκκομετρική κατανομή των φερτών υλικών του πυθμένα των ποτάμιων κοιτών παρουσιάζει ενδιαφέρον σε μια σειρά επιστημονικών εφαρμογών. Σε αυτή την εργασία, η οποία εντάσσεται στην ευρύτερη διδακτορική έρευνα που διεξάγουμε στον Βουραϊκό ποταμό με αντικείμενο τη στερεομεταφορά, δοκιμάζουμε την δυνατότητα να λάβει κανείς μια τέτοια κατανομή από φωτογραφίες, αντί για την καθιερωμένη μέθοδο που είναι η κροκαλομετρία (pebble count). Εξετάζουμε επίσης την ακτινική διαστροφή των φωτογραφιών και το σφάλμα που αυτή μπορεί να εισάγει στις μετρήσεις. Το κίνητρο μας είναι να συντομέψουμε το χρόνο στο πεδίο διατηρώντας την απαίτηση για καλής ποιότητας δεδομένα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατόν μόνο υπό την συνθήκη της καλής πρότερης γνώσης του πεδίου, που με τη σειρά της απαιτεί περισσότερο χρόνο στο πεδίο. Η κοκκομετρική κατανομή των φερτών υλικών του πυθμένα των ποτάμιων κοιτών παρουσιάζει ενδιαφέρον σε μια σειρά επιστημονικών εφαρμογών. Σε αυτή την εργασία, η οποία εντάσσεται στην ευρύτερη διδακτορική έρευνα που διεξάγουμε στον Βουραϊκό ποταμό με αντικείμενο τη στερεομεταφορά, δοκιμάζουμε την δυνατότητα να λάβει κανείς μια τέτοια κατανομή από φωτογραφίες, αντί για την καθιερωμένη μέθοδο που είναι η κροκαλομετρία (pebble count). Εξετάζουμε επίσης την ακτινική διαστροφή των φωτογραφιών και το σφάλμα που αυτή μπορεί να εισάγει στις μετρήσεις. Το κίνητρο μας είναι να συντομέψουμε το χρόνο στο πεδίο διατηρώντας την απαίτηση για καλής ποιότητας δεδομένα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατόν μόνο υπό την συνθήκη της καλής πρότερης γνώσης του πεδίου, που με τη σειρά της απαιτεί περισσότερο χρόνο στο πεδίο. (EL)
The grain size distribution (GSD) of surface bed material in alluvial rivers is of interest in many geological, ecological and engineering applications. In this work, which is a part of our broader Ph.D research in Vouraikos river on sediment transport, we are testing the possibility of obtaining such a distribution from photographs taken at the field (grid sampling), compared with the standard method which is the “pebble count”. We have also examined and quantified the errors resulting from radial distortion of the photographs. The motive of the work was to explore the opportunity of substituting field work for laboratory work. Results show that for this method to give reliable results, a better knowledge of the site-specific conditions is needed, which, in turn, requires more field work. (EN)

info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion

φωτογραμμετρία (EL)
στερεομεταφορά (EL)
υλικό κοίτης (EL)
κοκκομετρική ανάλυση (EL)
φωτογραφία (EL)
sediment transport (EN)
pebble count (EN)
photogrammetry (EN)
bed material (EN)
photography (EN)


Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας

Αγγλική γλώσσα

2016-07-27

https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/geosociety/article/view/11735

Geological Society of Greece (EN)


0438-9557
2529-1718
Δελτίο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας; Τόμ. 50 Αρ. 1 (2016): 14o Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας; 345-353 (EL)
Bulletin of the Geological Society of Greece; Vol. 50 No. 1 (2016): 14th International Conference of the G.S.G.; 345-353 (EN)

Copyright (c) 2017 S. Karalis, A. Aytousmis, A. Iordanou, G. Karakostas, K. Charatsis, E. Karymbalis (EN)
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.