Η στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση (SEA) ως εργαλείο στο σχεδιασμό της βιώσιμης ανάπτυξης των νησιών : η περίπτωση της Πάρου.

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Πανεπιστήμιο Αιγαίου   

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Η στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση (SEA) ως εργαλείο στο σχεδιασμό της βιώσιμης ανάπτυξης των νησιών : η περίπτωση της Πάρου. (EL)

Ανδρεοπούλου, Αλτανιώ

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Περιβάλλοντος. Περιβαλλοντική Πολιτική και Διαχείριση. (EL)

Οι πιθανές επιπτώσεις στο περιβάλλον από αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδα πολιτικής, σχεδιασμού και προγραμματισμού αποτελούν το αντικείμενο μελέτης όλο και περισσότερων κυβερνήσεων αλλά και ερευνητών. Η Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση (ΣΠΕ) προβάλλεται ως ένας μηχανισμός που αποπειράται να εκτιμήσει με συστηματικό τρόπο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αποφάσεων που λαμβάνονται σε "στρατηγικό" επίπεδο λήψης αποφάσεων, αντιμετωπίζοντας τις ανεπάρκειας των Εκτιμήσεων Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από έργα και προωθώντας την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης. Η παρούσα μελέτη αποτελεί αρχικά μια προσπάθεια καταγραφής των σύγχρονων τάσεων και προβληματισμών σε θεσμικό και ερευνητικό επίπεδο του εργαλείου "ΣΠΕ" σε διεθνές, ευρωπαϊκό και -στο μέτρο του δυνατού-εθνικό πλαίσιο. Αποτυπώνεται επίσης ένα γενικό πλαίσιο ορισμού μιας έννοιας βιώσιμης ανάπτυξης στον ελληνικό νησιωτικό χώρο -από το οποίο φυσικά δεν μπορεί να απουσιάζει η αναφορά στον τουρισμό. Τέλος χρησιμοποιώντας την περίπτωση της νήσου Πάρου, γίνεται μια προσπάθεια οιονεί "απόδειξης" της αναγκαιότητας και της χρησιμότητας της ΣΠΕ ως εργαλείου το οποίο, κατά κύριο λόγο, έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης του νησιωτικού χώρου.



2001

http://hdl.handle.net/11610/14901

2015-11-20T08:20:10Z

Μυτιλήνη





*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.