Επίδραση αλατότητας θρεπτικού διαλύματος και συχνότητας αρδευσης σε φυτά πιπεριάς (Capsicum annuum L.) που καλλιεργούνται σε κλειστό υδροπονικό σύστημα με πλήρη ανακύκλωση των απορροών

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Πανεπιστήμιο Αιγαίου   

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Ελλάνικος (Hellanicus)   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Επίδραση αλατότητας θρεπτικού διαλύματος και συχνότητας αρδευσης σε φυτά πιπεριάς (Capsicum annuum L.) που καλλιεργούνται σε κλειστό υδροπονικό σύστημα με πλήρη ανακύκλωση των απορροών (EL)

Σταμάτη, Ελένη - Ανδρέας

Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σχολή Περιβάλλοντος. Τμήμα Περιβάλλοντος. Γεωργία και Περιβάλλον. (EL)

Η υδροπονία που είναι ένας τρόπος καλλιέργειας φιλικός προς το περιβάλλον, και κυρίως η καλλιέργεια σε κλειστά υδροπονικά συστήματα, διότι επιτρέπει την αντιμετώπιση των εδαφογενών ασθενειών χωρίς την χρήση χημικών για απολύμανση του εδάφους, ενώ παράλληλα ελαχιστοποιεί την νιτρορύπανση που προέρχεται από τις απορροές των θερμοκηπίων και την ρύπανση από τα φωσφορικά λιπάσματα. Κύριος στόχος της παρούσας μελέτης ήταν η αξιολόγηση της επίδρασης δύο επιπέδων αλατότητας σε συνδυασμό με δύο συχνότητες άρδευσης στην παραγωγή καρπών, στην ποιότητά τους, στην κατανάλωση νερού, στην δυνατότητα συσσώρευσης ιόντων K, Ca, Mg, Na και κατιόντων Cl στους φυτικούς ιστούς και στα διαλύματα τροφοδοσίας και απορροής σε καλλιέργεια πιπεριάς σε χημικά αδρανή υποστρώματα όταν εφαρμόζεται ανακύκλωση του διαλύματος απορροής. Ακόμη μελετήθηκαν οι μεταβολές της ηλεκτρικής αγωγιμότητας του διαλύματος απορροής. Διαπιστώθηκε ότι στις μεταχειρίσεις με υψηλή αλατότητα, τόσο οι συγκεντρώσεις των ιόντων Na και Cl όσο και η EC αυξανόταν αρχικά ταχύτερα όταν η συχνότητα άρδευσης ήταν χαμηλή σε σύγκριση με την υψηλή συχνότητα άρδευσης, τελικά όμως έφτασαν στα ίδια περίπου επίπεδα κατά την φάση της σταθεροποίησής τους σε ένα μέγιστο επίπεδο. Οι μεταχειρίσεις με την χαμηλή αλατότητα είχαν και τη μεγαλύτερη κατανάλωση νερού ανά φυτό. Όσον αφορά την συχνότητα άρδευσης, φαίνεται ότι σε συνθήκες αλατότητας η συχνότερη άρδευση οδηγεί σε υψηλότερη κατανάλωση νερού. Στους φυτικούς ιστούς των φυτών οι συγκεντρώσεις ιόντων Na στα φύλλα ήταν πολύ χαμηλότερες από αυτές των ιόντων Cl. Όσον αφορά τις συγκεντρώσεις Κ+, Ca+2 και Mg+2 στα φύλλα, στατιστικά σημαντική μείωση λόγω αλατότητας παρατηρήθηκε μόνο τον Αύγουστο και μόνο όταν η υψηλή αλατότητα συνδυαζόταν με υψηλή συχνότητα άρδευσης. Η αλατότητα μειώνει την παραγωγή καρπών στην πιπεριά. Όμως, η μειωμένη συχνότητα άρδευσης ελάττωσε περαιτέρω την παραγωγή καρπών σε συνθήκες αλατότητας, περιόρισε κυρίως το μέσο βάρος των καρπών και όχι τον αριθμό τους ανά φυτό. Τέλος όσον αφορά την ποιοτική κατάταξη, διαπιστώθηκε ότι η μείωση του ποσοστού της παραγωγής 1ης ποιοτικής κατηγορίας και η αντίστοιχη αύξηση αυτού των μη εμπορεύσιμων καρπών οφείλεται στις επιδράσεις της αλατότητας και της συχνότητας άρδευσης στο μέσο μέγεθος του καρπού και στην ξηρή σήψη κορυφής.


Irrigation frequence (EL)
Πιπεριά (Cupsicum annuum L.) (EL)
Pepper (Cupsicum annuum L.) (EL)
Soilless culture (EL)
Αλατότητα (EL)
Συχνότητα άρδευσης (EL)
Υδροπονία (EL)
Καλλιέργειες εκτός εδάφους (EL)
Salinity (EL)
Hidroponics (EL)


2006

http://hdl.handle.net/11610/15288

2015-11-20T08:22:49Z

Μυτιλήνη





*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.