Αξιολόγηση και εφαρμογή θεραπευτικής άσκησης σε ασθενή με σύνδρομο Bartter: μια περιπτωσιολογική μελέτη

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Πανεπιστήμιο Πατρών   

Αποθετήριο :
Νημερτής   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Αξιολόγηση και εφαρμογή θεραπευτικής άσκησης σε ασθενή με σύνδρομο Bartter: μια περιπτωσιολογική μελέτη

Καραχανίδη, Μαρίνα Α.Μ. 2013
Κολυβοδιάκου, Μαριάννα Α.Μ. 2020

Ματζάρογλου, Χαράλαμπος

Το σύνδρομο Bartter είναι μια σπάνια νεφρική σωληναριοπάθεια. Η ατομική μελέτη που ακολουθεί αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη ποσοτική αξιολόγηση και φυσικοθεραπευτική παρέμβαση σε ασθενή με σύνδρομο Bartter. Κύριος σκοπός είναι η βελτίωση της δύναμης, και της ευλυγισίας των κάτω άκρων του ασθενούς, καθώς και της λειτουργικότητάς του. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε έναν 27χρονο άνδρα με σύνδρομο Bartter. Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε σε δύο ημέρες και περιελάμβανε τη μέτρηση της δύναμης με δυναμόμετρο χειρός και της ευλυγισίας με τη χρήση γωνιομέτρου βασικών μυϊκών ομάδων των κάτω άκρων, ενώ η λειτουργικότητα αξιολογήθηκε μέσω ειδικών δοκιμασιών. Εν συνεχεία, ακολουθήθηκε ειδικό φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα, διάρκειας 10 εβδομάδων και μετά τη λήξη του έγινε επανα-αξιολόγηση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παρούσας εργασίας αποδεικνύεται πως το πρόγραμμα ήταν αποτελεσματικό σε όλες τις μετρούμενες παραμέτρους. Συμπερασματικά, η φυσικοθεραπεία απέδωσε τις στοχευμένες λειτουργικές προσαρμογές, όμως κρίνεται απαραίτητη η περαιτέρω έρευνα σε μεγαλύτερο δείγμα ασθενών, όσο η σπανιότητα του συνδρόμου το επιτρέπει.

Πτυχιακή Εργασία

Σύνδρομο Bartter
Φυσικοθεραπευτική προσέγγιση
Μεθοδολογία και έρευνα


Ελληνική γλώσσα

2018
2018-07-05T08:24:56Z

https://nemertes.library.upatras.gr/handle/10889/22000

ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ





*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.